tisdag 15 februari 2011

Musher Community

Yenna o Casper - duktiga ledarhundar.


Lisa gnager på fiskbit efter en tur med släden

Ja förvisso är Drevdagen en riktig "Musher Community". Runt sjön hörs till och från en rad olika slädhundsgäng som stämmer upp till sång. Och tar man en tur med hundarna så träffar man så gott som alltid på ett annat spann som är ute. Allt från små 3-spann som tuffar fram i maklig takt. Till större spann som kanske bor här uppe större delen av vintern och tränar för nåt av de stora loppen. De allra flesta kommer från andra länder typ Frankrike, Schweiz, Danmark, Holland och Tyskland.

En tysk träffade jag förresten härom dan. Han bor här uppe hela vintern i en enkel timmerkoja utan vare sig el eller vatten. På mornarna ligger noll-gradersstrecket ofta i brösthöjd när han stiger upp för att sätta eld i kaminen. Just den här dan kom det en lastbil på eftermiddan och ställde av en lastpall med hundfoder till Beat&Dominique. Sen gick det en stund så kom ett spann - mestadels malamuter, en siberian samt en svårbeskrivlig hund som han tagit rätt på från ett omplaceringshem för hundar -körandes över isen och körde upp på gårdsplanen. Föraren (tysken i kojan) ankrade spannet och gick sedan och lastade på några av hundmatsäckarna på sin släde. Han försvann in i köket där kaffe&hundsnack&vädret gissningsvis stod på tapeten. Sen kom han ut, svängde elegant runt spannet och satte av hemåt till sin enkla koja. Det var knappt att man blev förvånad!

Bastu tv och badtunna th

Byn välkomnar förvisso slädhundsfolket. När några fransmän som också bor här hos Beat&Dominique kom på att det skulle vara häftigt att bada bastu så löstes det på nolltid. En av byborna har nämligen en mobil bastu+badtunna! Kanske inte vinnare av något design pris men det fungerar! OK! Snart nog hade han kört över det hela hit på gårdsplanen och satte fart på eldningen. När fransmännen kom hem efter sin slädhundstur så stod det inte på så hördes vilda skrik när de klev från bastun ner i badtunnan. Säkert nåt att berätta när de sen kommer hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar