fredag 6 april 2012

Ögonlysning

Nyligen tog jag med fyra hundar för ögonspegling hos veterinär Linderot i Karlstad. Det var Sussie samt Lisas tre valpar: Malvin, Molly och Mellis. Ett år efter parningen visade det sig nämligen att deras pappa - Magneto - har bakre polär katarakt (katarakt BP) Jag parade Lisa med honom strax efter det han kommit hit från USA. Eftersom hans ägare är synnerligen seriös så tog jag för givet att Magneto var ögonspeglad. Men icke så. Lisa hade jag dock ögonspeglat ua innan parningen.
(Ögonspegling är förvisso ingen rutinåtgärd för Siberian Husky. Jag kollade de 24 första kullarna under år 2011. Av dessa föräldrar var 40% ögonspeglade)
BP brukar sällan få sådan utbredning att det påverkar synen. BP har viss (oklar) ärftlighet - dock ganska låg. Om avkomman är ögonspeglad ua så kan man para hunden med en hund från helt andra linjer som också är ögonspeglad ua. (Dessa uppgifter har jag fått från ögonspecialisten Nils Håkansson på Strömsholms djursjukhus)

Vackre Malvin

Det blev ett svettigt besök hos veterinären eftersom vi skulle ut och in genom väntrummet fyllt med hundar. Dessutom var det en veterinär till med som gick under utbildning. Så varje hund blev ögonspeglad två gånger! Alla fyra hundar uppförde sig förvånansvärt sansat under undersökningen. Och alla klarade ögonspeglingen utan anmärkning. Ytterligare två av Lisas valpar är också ögonspeglade ua så som förväntat har det inte ärvts vidare. Malvin hade också en lindrig form av icke ärftlig retinopati. Det är en mindre förändring av näthinnan som kan ha orsakats av exv en inflammation, migrerande mask eller liknande.

Allt som allt ett lyckat besök hos veterinären. Skönt att veta att hundarna är helt OK.Nu kan jag lägga det här orosmolnet bakom mig och blicka framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar