måndag 9 april 2012

Hundar av olika linjer

En intressant sak med hundar är att studera hur olika typer av olika linjer växer fram. Jag kan visa på två hundar som jag själv har.
Först har vi Sussie. En typisk "Fenrisulv". Lotta har förvisso i sin avel fått fram hundar som är oerhört lika varandra. Utan att egentligen linjeavla på en viss hund. I botten ligger gamla Snowtrailshundar. Kan det vara något med att tikarna i det här fallet förärver sig i hög grad och för vidare sin typ av hund? Jag har flera gånger varit med och hjälp Lotta i starten med ett spann på kanske 10-12 hundar. Och alla hundar i spannet är till förväxling lika varandra. Men titta på dessa fyra led av hundar:

Nanek - Den tik som i stor utsträckning ligger till grund för kennel Fenrisulven.

Freja - dotter till Nanek.

Cookie - dotter till Freja

Sussie - dotter till Cookie. Sussie är här 3 år och har just fått sin cert-rosett! OBS att pappan till Sussie är Rude-e - en helt annan typ av hund.

Sedan har jag Malvin. Här kan man se hur hannarna i dessa 4 led inte bara har samma teckning utan i mångt och mycket också är samma typ av hund.
Alaskan's Raven Of Anadyr - far till Herman Foto: Eveline Koch

Chlout's Herman of NorthWapiti eller "The Herminator". En av Karen Ramstedt topp-hundar. Har bl.a. gått 5 (!) Iditarodstarter. Far till Magneto

Carmacks Magneto. Far till Malvin

Malvin. Påminner så mycket om sin far Magneto. Dom t.o.m. rör sig på samma sätt i spannet! Här bara 1½ år gammal.

En helt ovetenskaplig betraktelse. Men rätt kul att se att inte bara färgen utan även typen av hund ärvs vidare i olika led.

1 kommentar:

 1. Hej Ola - interressant læsning :)
  Jeg har selv olika linjer i min kennel, og dom har alla hver deres karakteristika.
  Tuff præstation i år i PD - Ni gjord et bra job :)
  Mvh Karen Kolbeck
  www.yaz-yarkova.dk

  SvaraRadera