tisdag 24 januari 2012

Drevdagen tisdag

Ny dag - nya utmaningar! Idag for vi iväg redan vid tiotiden. -10 grader och lite grått. Men enligt yr.no skulle det klarna upp och det gjorde det ganska snart. Vi for åter leden västerut. I led gick idag Malvin ihop med Casper. Och trots sin ungdom gjorde Malvin en jättebra insats. Det var bara när vi mötte ett mindre spann som hans leklust tog överhanden. Mer därom senare. Idag tog vi norrut vid korset på Butjärnen. När vi började närma oss första bron så saktade Casper ner påtagligt. Tänka sig - han kom ihåg bron från igår och kom säkert ihåg ett par obehagliga bropassager för 2-3 år sen. Så han smög över bron... Men sen när han var över blev han jättelycklig! Han satte av i full galopp och hela han var som en glad lärka!

Duktiga Malvin i led med Casper

Vi kom in på spåret söderut mot Röskåsen. Det var en härlig dag. Solen sken, vindstilla, hundarna gick på i stadig lunk. Mötte ett par norska skotrar. Körde den trevliga leden väster om Holmsjön. Klättrade stadigt uppför och uppför och kom så småningom fram till Röskåsen. Ankrade i några minuter innan vi satte av uppför de brantare backarna upp mot fjället. Här var spåret lite igensnöat men inte värre än att hundarna lätt kunde följa det. Tyvärr var det lite disigt här uppe så tidigare års solskensvyer uteblev. Vi passerade Klubbstugan och hade nu en bit fram till nästa lilla fjäll. Men hallå! Vad är nu detta?! Där på leden kom en yngre kille i röd jacka klivandes i snöskor! Hundarna gick bara förbi men jag var tvungen stanna till och fråga hur det gick? Jo det går allt bra sa han - fast på danska. Jag fick nån sorts flash back till "Into The Wild" men vi får hoppas det gick bättre för den här killen.

Härjåhågna i solsken

Över nästa fjäll - Vithågnen - var det ovanligt mycket sten framme. Men spåret cirklade fram mellan stenarna så det blev inga större repor på belagen. Sen var det nerför och nerför och nerför. Hundarna var fortsatt pigga så jag stod på bromsen hela tiden med ett moln av snösprut bakefter. Sen några obligatoriska myrar så var vi framme vid Fågelåsen. Här parkerade jag släden vid en stadig tall och satte rentav upp hundarna på stake out längs draglinan. Bara för att träna rutinen! Det var världens finaste plats: Det mysiga gamla fäbodstället, solen sken, vindstilla och en bra plats att bre ut renskinnet på. Och i söder syntes nåt ljusfenomen på himlen. men shit - jag hade glömt både min körv till stekpannan och hundarnas snakks!! Så jag fick nöja mig med frystorkat och hundarna fick dela på ett par av mina mackor. Hundarna förstod att vi skulle stanna en stund. Så en del la sig ner, andra satt och spanade (såg förstås ett par hundspann på en halv km håll!).

Dagens fina rastplats

Fågelåsens fäbod

Ett vackert ljusfenomen på himlen

Sluggo vakar över Molly som sussar

Systrarna har fått span på et par hundspann typ 500 metter bort

Efter en timme var det dags för sista biten. Hundarna var inte det minsta trötta. De for iväg som skjutna ur en kanon. Vi tog leden norrut mot Butjärnen. Halvvägs dit mötte vi ett fyrspann. Hon ankrade upp men spåret var lite löst här så min broms tog inte helt. Så innan jag fick stopp var Casper och Malvin framme vid hennes hundar. Men alla viftade på sina svansar och Malvin ville förstås leka! Så allt gick bra och efter lite knöl kom vi förbi och kunde fortsätta. I en blink var vi framme vid Butjärn. Hundarna kände förstås igen sig och höll god fart hemåt. Sista halvmilen gick det mer eller mindre i galopp. Detta trots att vi totalt körde 50 km idag.

Väl hemma så fick de soppa och fick sedan krypa in i sina boxar. Temperaturen faller och nu i kväll är det nere på 21 minus. Får se om det blir nåt norrsken ikväll? Det spås så i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar