torsdag 15 mars 2018

Drevdagen februari 2018


Min historia i Drevdagen går långt tillbaka. Första gången jag var där var i mars 2002. Jag var där tillsammans med Cookie, Sumo (den förste), Frank och Getz. Vi bodde i en liten stuga hos den pensionerade polisen Folke Halvarsson. Jag var ute med mitt fyrspann på dagarna och åkte på spåren som jag sen skulle köra så många många gånger. Sen dess  har jag varit i Drevdagen 1-2-3 veckor varje vinter. I år hade jag hyrt en stuga igen. In i det sista var det osäkert hur många dagar jag kunde vara där. Men en vecka före avresa ringde Hans och undrade om han kunde följa med. Så i slutändan blev det en hel vecka!

Stugan vi bodde i  Lite trångt för bil och släp.

Köksbordet - där vi oftast satt!

Startplatsen för slädturerna och spåret ut på sjön

Hans' hundgård
Släden och där bakom hundarna på stake out.
                                     
 Stugan var den som ligger rakt nedanför Fjällbjörken. Jag hade varit där en gång förut så jag visste på ett ungefär. Nu var det 4 och inte 8 sängplatser (som stod i beskrivningen) Veronica och Kaja skulle också komma upp några dar. Så vi fick knö ihop oss lite de första dagarna. Första dagen gick som vanligt åt till att bära in all packning och installera oss. Sedan fixa stake-out till hundarna. Lite trixigt med tanke på att tre av tikarna löpte!

Veckan förflöt i lagom semestertempo. Eftersom jag inte hade något lopp att träna inför behövde vi inte maxa slädhundsturerna. Det var som vanligt flera hundförare i byn, men det var inte speciellt många jag träffade på ute på spåret. De första turerna blev rätt lugna och bara 25-30km långa. Det måste sägas att spåren i år var suveränt bra. Rejält med snö, breda fasta spår och knappt några moguler. Inga överraskande stubbar som stack upp ur snön! Så det var bara att köra på med glada och pigga hundar. Enda haken var väl den dag då jag försökte köra med Sumo och Malvin i led. Malvin gick på som vanligt. Men Sumo vände sig ständigt om och stannade då och då eftersom löptikarna längre bak var alltför frestande.

Maggie och Abby i led
Mot Fågelåsen från  Butjärnen

Mellan Fågelåsen och Svanbuhån

En kväll lånade vi värdparets grillplats nere vid sjön. Det blev en fin brasa och korvar grillades och slukades.

Veronica grillar korv

Kaja smaskar på en snällkorv
Kaja var mestadels inne vid köksbordet och "lerade" Några gånger var hon dock ute och åkte lite skidor eller plumsade ut i snön och blev förstås kall och blöt. Men vi får hoppas att hennes "fjällresa" blev bra så att hon vill återkomma.

Lera kan användas på många sätt!

Veronica och Kaja.

Från Drevdagen mot gränsfjällen i Norge. 

På torsdan åkte jag spåret upp förbi Röksåsen och klubbstugan. Hade stannat och snakkat just innan uppförslöporna börjar. Blev då omkörd av en skotersafri på ett tiotal skotrar. Åkte sedan förbi dom vid Rökåsen. Jag stannade sedan strax efter Klubbstugan. På samma ställe där jag stannat tidigare. Och på samma ställe där jag för några år sedan mötte en dansk på snöskor! Vädret var jättefint och vi bara njöt. Alla utom Sumo som hela tiden stod och gläfste och ville fram till tikarna! Här blev jag också omkörd av ett storspann med rätt små ljusgråa siberians och en kvinnlig musher. Oklart vem det var, men enligt Catherine förmodligen Heidi Vogel (?) Strax därpå kom även skotersafarin förbi. Dom körde dock väldigt sakta och hänsynsfullt. Till skillnad mot tre ynglingar med snowboardbrädor på ryggen som dånade förbi i full fart.

Snakkning innan stigningarna börjar

Abby och Siri i led

Stannat för fikapaus

Hundarna under rasten Sumo gläfser hela tiden.
Härjåhågna på gränsen mot Norge

Efter en snabblunch på 30 minuter fortsatte vi. Över Vithågnen och sedan de branta löporna ner mot Fågelåsen. Vidare förbi Svanbuhån tillbaka till Drevdagen. En mycket fin och klassisk tur kan vi säga.

På fredan tog jag en nästan lika klassisk tur. Spåret upp mot IdPers och sedan vidare till Drevsjön. Därefter över Flået och vidare förbi Lillådalen. Strax efter Lillådalen stannade jag för en fikarast. Här delade sig spåret på ömse sidor av några tallar. Så det var perfekt. Stod där och njöt av mitt kaffe. Då kommer samma spann som igår och åker förbi! Ha ha - mushern undrade nog vad jag var för en som alltid stod och fikade på spåret!

Uppe på Flået. Kan se sjön där nere som vi snart ska köra över.

Hundyl på stakeout.

1 kommentar: