onsdag 4 september 2013

Garmin Montana 650

För ett tag sen fick jag min nya GPS Garmin Montana 650. (Fick och fick - den kostade drygt 4 kkr) Jag hade tidigare en Garmin eTrex som jag haft i flera år. Nu har jag testat min nya GPS ett tag och som helhet kan jag konstatera att jag är riktigt nöjd med den.

De stora fördelarna med den är
  • Den stora lättlästa skärmen på 4".
  • Det nya kartmaterialet (Friluftskartan Pro V3) som gör att du även kan lägga en rutt längs exv en vandringsled. För en gammal kartnörd som mig så är inte en GPS att jämföra med en "riktig" papperskarta. Dock har Montana kommit ganska långt på väg. 
  • Den mycket exakta GPS-mottagaren som fungerar även i tät skog och inomhus i ett vanligt trähus. 
  • Pekskärmen var jag lite skeptisk till från början. Hur fungerar det på vintern? Men den håller vad dom lovar: Pekskärmen fungerar även med tunnare vantar på. (Dock inte med tjockare handskar) Så pekskärmen är en klar vinnare.
  • Laddningsbart litiumbatteri som är enkelt att ladda. Räcker ca 16 timmar? Du kan också använda 3 st AA litiumbatterier vilket förstås behövs på längre turer.


Det finns förstås en och annan nackdel:
- Storleken och vikten är nog det som är mest påtagligt. 289g och 7,48x14,42x3,64 cm Inget som obemärkt bara slinker med i fickan så att säga. 
- En kortfattad bruksanvisning följer med elektroniskt i GPSn. Men den är ganska rudimentär och många saker får du lista ut själv.
- Priset: Köpte min från Outdoorexpeerten  för 4.365kr men sen kommer kartorna till för ca 1800kr per 1/4-del av Sverige. 

Till GPSn och kartorna finns Garmins kartprogram som heter Base Camp. Fungerar ganska så intuitivt men här finns knappt någon bruksanvisning alls. Du får leta på nätet där det finns en del "privata" handledningar och videos. Dock väldigt smidigt att sitta vid datorn och lägga in waypoints och rutter och sedan överföra dom till GPSn.

Montana är egentligen ingen bilnavigator. Men den stora skärmen gör att den går att använda hyfsat även i bilen. Men ska det fungera bra så får du skaffa en vägkarta för 500kr samt helst ett speciellt bilfäste som går lös på 900kr! (I den sitter också en inbyggd högtalare) 

Just den modell som heter 650 har också en inbyggd kamera. En ganska enkel historia på 5,2 Mp. Kvalitet kanske jämförbar med en mobilkamera men absolut inte att jämföra med en "riktig" kamera. Dock lite kul att ta ett kort här och var under turen och bilderna följer sedan med spåret in i datorn när du sparar spåret. 
Testbilder:

Molly

Fikastället

Sammanfattningsvis en riktigt bra GPS som tack vare sin stora skärm gör att även mina gamla trötta ögon ser det mesta riktigt bra (i starkt solljus hyfsat bra i alla fall) Den stora skärmen tillsammans med det jättebra kartmaterialet gör att jag redan är jättenöjd med den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar